Het kenteken overschrijven. Daar krijg je voornamelijk mee te maken als je een auto, en ook bij sommige andere voertuigen, koop of verkoopt. Het kenteken overschrijven wil eigenlijk niets anders zeggen dan de eigendomspapieren van het voertuig overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar.
Echter, het kenteken overschrijven is niet alleen maar belangrijk om te kunnen aantonen wie de eigenaar van het betreffende voertuig is.
Als je er namelijk niet op toeziet, en dat is voornamelijk van toepassing als je bijvoorbeeld een auto particulier verkoopt, dat het kenteken wordt overgeschreven, kan dat een dure fout worden.
De nieuwe eigenaar kan, omdat het kenteken nog op jouw naam staat, eigenlijk alles doen en laten met het betreffende voertuig wat hij maar wil. Zo kan hij rustig met 200 kilometer per uur over de weg gaan rijden, want de bekeuring krijgt hij niet, maar jij.
Altijd kenteken overschrijven
Daarom moet je altijd het kenteken overschrijven, althans er op toezien dat de nieuwe eigenaar dat ook doet. Bij het overschrijven krijgt namelijk de oude eigenaar een vrijwaringsbewijs. Een stuk papier, waarmee je in dat geval wordt gevrijwaard van datgene dat er na de verkoop met het voertuig gebeurt.
Ook al komen er nog honderden bekeuringen bij je binnen, met het vrijwaringsbewijs toon je gemakkelijk aan dat je niet langer de eigenaar bent.
Als je een auto koopt, verkoop of gaat inruilen bij een dealer of handelaar, kan je er normaliter altijd van op aan dat het kenteken wordt overgeschreven.
Ook als je een auto of motor particulier koopt, moet je altijd het kenteken overschrijven. Doe je dat in dit geval niet, heb je geen enkel bewijs dat je de auto of motor inderdaad gekocht hebt, en de oude eigenaar kan in sommige gevallen het voertuig weer opeisen.
Overigens is het kenteken overschrijven heel erg gemakkelijk. Je kunt het overschrijven gewoon bij het postkanoor doen. Daartoe gaat de nieuwe eigenaar, verstandig is het dus wel om de nieuwe eigenaar eventjes te begeleiden, met het kentekenbewijs, of de kentekencard en de tenaamstellingscode, en een geldig legetimatiebewijs, naar de betreffende balie op het postkantoor, en na betaling van de kosten wordt het kenteken overgeschreven.
Daarvan krijg je vanzelfsprekend een bewijs van overschrijven, en een vrijwaringsbewijs voor de oude eigenaar. Het nieuwe kentekenbewijs, of liever gezegd de kentekencard en de tenaamstellingscode, krijgt de nieuwe eigenaar per post thuisgestuurd, omdat de RDW deze natuurlijk eerst nog moet maken.